Probabil mulți își pun întrebarea asta: Cum o fi în tabăra de șah?

Vă povestim noi cum a fost în cele 4 tabere pe care le-am organizat în anii trecuți.

Dar până să ajungem în tabără, să vă spunem cum alegem locațiile taberelor noastre. Luăm legătura cu dna Cristina de la Jasmine Travel (ale cărei fetițe au fost în prima tabără de șah, și în acest an cea mică va participa din nou) și o rugăm să ne recomande o pensiune într-un loc pitoresc, cât mai aproape de sălbăticie și cât mai departe de magazine. Le spun mereu copiilor că noi în tabără avem tot ce ne trebuie și nu vom merge la nici un fel de cumpărături, nici măcar la achiziționat de suveniruri inutile, care odată ajunse acasă nu știu părinții pe unde să le mai dosească.

Să revenim așadar în tabără unde odată ajunși vom afla despre programul de activități și orarul meselor.

O zi obișnuită începe cu înviorare și sport. Chiar dacă sunt în vacanță copiii se trezesc mult înainte de ora 9, la cât luăm micul dejun. Pentru ca să nu se uite cumva la TV (inamic declarat) la ora 8:00 îî invit la o înviorare. După o încălzire cu exerciții fizice de obicei cunoscute de la ora de sport ne jucăm cu mingea – fotbal, volei, rațele și vânătorii, etc. Important este să participe cu toții.

După atâta mișcare foamea e pe măsură, iar la ora 9:00 micul dejun este servit.

După mic dejun, până începe lecția de șah, cei mici se joacă în curte unde este neapărat amenajat un loc de joacă cu leagăne, balansoare, trambuline, mese de ping pong, teren de volei sau fotbal.

Dacă nu se zbenguie au la dispoziție o cutie mare plină cu piese de lego să construiască cele mai năstrușnice invenții,  dar și puzzle, coardă, palete de tenis, badmington, elastic.

Există și jocuri interzise? Daaaa…
După prima tabără am interzis telefoanele mobile, tabletele, ipod-urile și ipad-urile, orice fel de joc electronic sau care are un ecran. Și bine am făcut pentru că după puțină supărare la început, copiii și-au dat seama că nu au nevoie de așa ceva și nici nu se plictisesc. La TV se pot uita dacă vor puțin seara înainte de culcare, dar eu fac tot posibilul să le umplu ziua cu atâtea activități încât seara să adoarmă cum pun capul pe pernă. Uneori am luat telecomenzile și am fost plăcut surprinsă că nu le-a solicitat nimeni.

O oră și jumătate dimineața și o oră și jumătate după-masa jucăm șah, învățăm sau repetăm procedee din șah, facem diagrame, rezolvăm probleme afară în foișor sau într-un spațiu al nostru unde pe durata celor șase zile nu ne deranjează nimeni. Ne mai jucăm și avioanele, țări-orașe-ape-munți, iar pentru tabăra din vară am pregătit și sudoku.

După prânz facem o mică excursie prin împrejurimi. Mergem la obiective turistice dacă există în apropiere sau pur și simplu explorăm zona și plecăm încotro vedem cu ochii. La Bran am vizitat castelul și locul de joacă de la Vila Bran, la Herculane am vizitat stațiunea Herculane și piscina de la Șapte Izvoare, am fost la cazanele Dunării, la mănăstirea Mraconia, la statuia lui Decebal, la Porțile de Fier și la Orșova iar la Sâmbăta am fost la mănăstirea Sâmbăta, la izvorul părintelui Arsenie Boca, prin pădure după afine și la parcul de aventură unde am făcut trasee cu tiroliană și cățărat, am jucat minigolf sau tir. Prin urmare nu ne-am plictisit ci mai degrabă ne-au durut picioarele de atâta umblat.

După cină facem petrecere în pijamale cu tot felul de jocuri și popcorn. Foc de tabără nu am avut până acum, dar a sosit momentul să facem anul acesta unul.

Îmi doresc ca cei mici să rămână cu amintiri frumoase din tabăra de șah și să se distreze cât mai mult. O parte din copii revin în tabără an de an, ceea ce mă bucură nespus.

Poze din taberele anterioare găsiți pe pagina de facebook: https://www.facebook.com/SahCopii/

Detalii despre tabăra din acest an găsiți aici: http://sahpentrucopii.ro/tabara-de-sah-costesti-2018/