dar saPoate cunoasteti povestea cu Regele care se plictisea si a promis ca va recompensa pe cel care ii prezinta un joc extraordinar. Acel om s-a gasit si i-a adus Regelui Jocul de Sah, dar din pacate Regele nu si-a putut tine promisiunea si boabele de orez cerute nu au fost platite. Suma dintre 1 bob de orez pentru primul patratel de pe tabla de sah si apoi dublul lui pentru urmatorul patratel de pe tabla au generat un numar astronomic. Fiind 64 de patratele in total suma ar fi aratat cam asa 1+2+4+8+16+32+64+128+256+….

Tot un numar astronomic genereaza si numararea situatilor analizate de sahisti pe tabla de sah, fiecare varianta care poate fi jucata fiind o problema care naste ulterior alte probleme.

Astfel, privit din aceasta perspectiva un joc de sah nu este altceva decat o multime de probleme cu un scop precis: Matul (imposibilitatea regelui advers de a mai iesi din atacul adversarului, atac numit – Sah)

Inca de la prima mutare cel care joaca are in minte problema “cum sa fac sa ii dau mat adversarului”, care eventual capata solutii pe parcursul jocului.

Apoi fiecare noua pozitie noua pe tabla de sah este generatoare de alte probleme posibile, probleme ce au nevoie de rezolvari ingenioase pentru atingerea scopului final – matul mult dorit.

Un jucator bun va evalua atat pozitia lui pe tabla de sah, cat si pozitia adversarului. Solutia depinde foarte mult de ceea ce joaca adversarul, el fiind atat o parte a problemei cat si o parte a rezolvarii acesteia.

In sah nu numai ca adversarul face parte din problema, este si parte a solutiei

Problemele pe tabla de sah care primesc rezolvari punctuale ar putea suna cam asa:

– Ce mut ca sa dau sah?

– Ce mut ca sa dau mat?

– Ce mut ca sa ies din sah? Ca sa scap de mat?

– Cum imi apar o anumita piesa?

Dar jucatorii pe masura ce practica si studiaza jocul de sah pot oferi solutii din ce in ce mai rapide la probleme din ce in ce mai elaborate. Calculeaza in minte si descopera cele mai bune solutii cu multe mutari inainte.

Aici se ascunde frumusetea jocului de sah.

In sah nu poti spune ca exista pozitii dezavantajoase ci mai degraba solutii pe care le scapi din vedere.

In sah te antrenezi nu numai sa gasesti solutii, dar sa le si gasesti pe cele mai bune. Nu te focalizezi niciodata pe problema, ci pe identificarea solutiei. Problema (pozitia pe tabla de sah) este repede acceptata, imediat ce ai mutat piesa problema este deja definita, solutia insa este cea care trebuie descoperita. In timpul partidei de sah nu vei analiza niciodata cum ai ajuns acolo, nu ai timp sa analizezi asa ceva, atentia iti este indreptata spre jocul in desfasurare.

Jocul in sine cu regulile lui si modul in care se desfasoara este un permanent antrenament pentru mintea ta. 

Hai la sah! sa iti antrenezi mintea, sa te antrenezi pentru lumea in care traim.