Inteligența spațială este abilitatea de a înțelege imaginile și formele tridimensionale. Aceasta este o funcție primară a părții drepte a creierului și este utilizată atunci când rezolvăm puzzle-uri, ne imaginăm sau descoperim hărți și luăm parte la orice tip de proiect de construcție sau de inginerie.

În timp ce inteligența spațială implică, de obicei, viziune, ea încorporează abilități abstracte și analitice care depășesc imaginile vizualizate.

Recunoașterea imaginii, cunoașterea relației sale cu alte obiecte din jur și afișarea structurii organizatorice a unui gând sunt toate implicate în conceptul de inteligență spațială.

Inteligența spațială mai este numită și “gândire vizuală”. Un bun exemplu de gândire vizuală este atunci când cineva se deplasează cu ajutorul unei busole și a unei hărți. Deși nu există o cale fizică stabilită, excursionistul va folosi instrumentele pentru a vizualiza o cale mentală folosind hărțile și busola pentru a obține cel mai bun traseu prin pădure.

Competențele date de inteligența spațială sunt esențiale pentru stăpânirea unui joc, cum ar fi șahul sau pentru comandarea trupelor pe câmpul de luptă. Când jucați șah, trebuie să utilizați strategia și abilitățile în planificarea nu numai a mutărilor propriilor piese pe tabla de șah, ci și anticiparea mutărilor pe care le va face adversarul. Acesta este momentul în care inteligența spațială devine activă, deoarece acest tip de exercițiu al minții vă permite să vizualizați mai multe mișcări în avans, chiar dacă piesele nu au fost mutate.

Un alt bun exemplu al unui joc care testează și îmbunătățește inteligența spațială este puzzle-ul celebru al lui Rubik Cube. Cubul are pe fiecare din cele 6 fețe, alte 9 pătrate colorate. formându-se in total 54 de pătrățele colorate. Fețele sunt acoperite în șase culori diferite și scopul este acela de a obține pe fiecare față a cubului o singură culoare. Există multe sfaturi și sugestii pentru rezolvarea puzzle-ului Rubik  Cube, dar toate implică inteligența spațială și modul în care creierul organizează obiecte în minte pentru a forma o soluție la o problemă înainte de a rezolva de fapt problema.

Formarea și antrenarea inteligenței spațiale vă pot ajuta să îmbunătățiți multe zone ale creierului, inclusiv memoria, abilitățile cognitive și de gândire. Persoanele care pot vizualiza soluții sau modele pentru a rezolva o problemă au o abordare distinctă față de persoanele care trebuie să aibă totul stabilit înainte de a încerca să găsească o soluție.

Sursa