În primele două exemple, manevrarea regelui este relativ simplă; există totuşi unele capcane, și, în consecinţă, jucătorii cu forţă medie trebuie să se antreneze în conducerea regelui lor lucind împotriva unor şahişti mai puternici decât ei…

…Nici o carte şi nici un profesor nu pot să vă înveţe să jucaţi numai prin ei înșiși. Cartea, ca și maestrul, pot doar să vă ajute şi să vă semnaleze drumul pe care să-l urmaţi. În ceea ce-l priveşte, studentul trebuie să dea dovadă de efort şi de atenţie. Practica şi experienţa se vor ocupa de rest. Cei ce doresc să progreseze este nevoie să fie întotdeauna gata să joace şi să piardă. Se învaţă mai mult din partide pierdute decât atunci când se câştigă…. în timpul deschiderii şi al mijlocului de partidă, apărarea regelui este o preocupare constantă. Ajuns în final, regele se transformă într-o piesă ofensivă de cea mai mare importanţă. Bunii jucători o ştiu; experţii cu atât mai mult.

Între diferitele principii ce trebuie luate în considerare în finalurile de regi şi pioni, cel mai important este cel al opoziţiei. Principiul pe care l-am enunţat deja, pionul care opreşte două piese, este aplicabil în toate fazele partidei. Principiul opoziţiei nu are valoare decât în finalurile de regi şi pioni. Adesea chiar rezultatul unui astfel de final depinde de faptul dacă jucătorii cunosc opoziţia. Să vedem în ce constă ea şi să luăm în considerare poziţia ce urmează:

capa_4

Aici, rezultatul este remiză fie că joacă albul, fie că joacă negrul. De fapt, dacă albul mută 1.Rd4, negrul răspunde 1…Rd6, iar dacă negrul joacă 1…Rd5 atunci albul răspunde 2.Rd3. În nici unul din cazuri, regii nu-şi pot crea un drum de trecere. Să păstrăm aceeaşi poziţie a pionilor dar cu regii la e1 şi e8 în loc de e3 şi e6 şi rezultatul va fi acelaşi.

Sursa: Revista Română de Șah

Citește și:

Marele Capa în fața microfonului – O invitaţie neobişnuită (I)

Marele Capa în fața microfonului – O invitaţie neobişnuită (II)

Marele Capa în fața microfonului – O invitaţie neobişnuită (III)