Există multe beneficii demonstrate ale predării disciplinei șahului la copii, dar toate sunt, probabil, cel mai bine rezumate de sloganul Federației de Șah a SUA: „Șahul face copiii isteți.”

În timp ce atât profesorii, cât și părinții se luptă cu lipsa de concentrare a copiilor cauzată de jocurile electronice, mass-media socială și deficitul de atenție manifestat la modul general de tinerele generații, suporterii educației prin șah susțin, că acesta este, într-adevăr, o modalitate foarte bună pentru ca adolescenții și copii să învețe despre concurența loială, disciplina mentală, perseverență și planificare.

Într-o lucrare citată extensiv, Peter Dauvergne, un Mare Maestru de șah și profesor canadian, a susținut: „Șahul este un instrument de predare extrem de eficient. Poate aduce provocări atât minții fetelor, cât și băieților, talentați și mediocri, sportivi și non-sportivi, bogați și săraci. Șahul îi poate învăța pe copii despre importanța planificării și consecințele deciziilor. „Jocul îi poate învăța cum să se concentreze în continuare, cum să câștige și să piardă elegant, cum să gândească logic și eficient și cum să ia decizii dificile și abstracte.”

Există multe studii care și-au propus cuantificarea beneficiilor șahului pentru copii, dar validitatea concluziilor lor – în unele cazuri – a fost scăzută de dimensiunile eșantioanelor folosite și de confirmările părtinitoare. Unii educatori rămân sceptici cu privire la motivul pentru care ar trebui ca niște resurse destul de limitate să trebuiască să fie acordate predării șahului, în comparație cu învățarea folosirii unui instrument muzical, picturii, sau studierii unei limbi străine. Poate că acesta este cazul acelor tipologii de copii care excelează la șah și care, de asemenea, excelează în mod natural la nivel academic, oricum?

Malcolm Pein, directorul executiv al unei organizații de caritate care și-a propus să educe copiii prin șah, are o experiență vastă în susținerea cursurilor de șah pentru copiii ce provin din medii defavorizate, de multe ori imigranți, copii din școlile de stat din Tower Hamlets, Londra. El este atât de convins de beneficiile multiple pe care șahul le aduce învățământului, încât, încă din 2010 a fondat cluburi de șah în școli și comunități pentru a-și promova cauza. „Rezultatele au fost uimitoare. Am realizat ca șahul are puterea de a îmbunătăți dramatic viața copiilor,” spune el.

Sursa: FT.com