Cavalerul sau calul este una din piesele cele mai des utilizate în șah. Piesa are de obicei forma unui cap de cal. Fiecare jucător are la începutul jocului doi cai, care ocupă pozițiile dintre turnuri și nebuni.
Mutarea cavalerului este cea mai neobișnuită dintre toate tipurile de mutări ale pieselor de șah. Pentru a fi efectuată calul trebuie mutat câte două pătrate pe orizontală sau verticală și apoi un pătrat pe o direcție perpendiculară pe cea dintâi (cu alte cuvinte, în formă de L). Astfel, calul ajunge să schimbe culoarea câmpului pe care se află la fiecare mutare. Mai mult, cavalerul are capacitatea de a sări peste piesele care se găsesc între câmpul de plecare și cel de sosire. Este singura piesă de pe tabla de joc care poate realiza această mutare. Captura se realizează la piesa care se află pe câmpul de finalizare a mutării.
Această mutare este una dintre cele mai vechi mutări menținută în jocul șah, rămânând neschimbată pentru mai bine de un mileniu. De asemenea se găsește și în alte varietăți naționale ale șahului.
Majoritatea pieselor au o valoare crescută atunci când se află în centrul tablei de joc, iar acest fapt este cu atât mai important în privința calului. Cavalerul are nevoie de mai multe mutări decât nebunul, turnul sau regina pentru a face trecerea dintr-o parte a tablei într-alta.
Calul este singura piesă care poate muta la începutul jocului, înainte să fi fost mutat vreun pion. De aceea, cea mai bună mutare de început a calului este, în majoritatea situațiilor, în direcția centrului. Într-o partidă de șah, caii sunt dezvoltați de obicei puțin mai devreme decât nebunii, și mult mai devreme decât turnurile și regina.