În timp ce învățarea regulilor oricărui joc ne poate ajuta copiii să își dezvolte stima de sine și încrederea, șahul este unul dintre cele câteva activități care îi pot ajuta să-și antreneze mintea. Deși copiii pot începe să învețe elementele de bază ale șahului încă de la vârsta de trei ani, cea mai potrivită vârstă pentru a începe învățarea acestui joc util este cea de cinci sau șase ani. Strategia din spatele clasicului joc de șah care a fost inventat în urmă cu mai mult de 1500 de ani, s-a dovedit de-a lungul anilor extrem de utilă pentru dezvoltarea unei gândiri mai bune și pentru creșterea performanțelor academice.

Potrivit lui Chris Stormont, fondator al Stormont Kings Șah Club din Miami, FL, șahul ajută copii în diferite domenii ale vieții lor. El a observat că acei copii care au participat cu regularitate la lecțiile sale și-au îmbunătățit semnificativ gândirea critică, creativitatea și comportamentul. Prin urmare, el recomandă părinților care au copii cu ADD (Deficit Disorder Attention) sau alte simptome de hiperactivitate să îi obișnuiască să joace șah pentru a obține o mai bună concentrare și pentru a-și dezvolta capacitățile de luare a deciziilor.

Datorită Federației de Șah a Statelor Unite (USCF) există turnee naționale organizate pe tot parcursul anului, care oferă copiiilor posibilitatea de a întâlni alți jucători de șah potriviți vârstei lor, unde, în plus, vor avea posibilitatea de a fi recompensați cu trofee și medalii pentru participare. Cursurile online și lecțiile live sunt o altă alternativă populară acum pentru cei care doresc să învețe să joace șah în confortul propriei locuințe.
Frumusețea șahului ca instrument de predare este că stimulează mintea copiilor în timp ce aceștia se pot distra cu adevărat.

Sursa: Kidos Magazine

Citește și: Un instrument pentru dezvoltarea minții copiilor noștri – partea a-II-a