O întrebare adresată adesea de părinți este următoarea: De la ce vârstă îmi pot da copilul la șah?

Experiența arată că în jurul vârstei de 5 ani copilul este pregătit să învețe șah. Are suficientă răbdare și poate fi atent destul de mult timp cât să apuci să-i explici conceptele din șah.

Există însă copii care doresc mai devreme să învețe șah. Au frați mai mari care joacă sau află din familie despre acest joc și doresc și ei să joace șah. Nu sunt întodeauna pregătiți, în sensul că nu pot fi atenți timp îndelungat la explicații și se plictisesc repede. Dar, expuși în mod curent jocului de șah și apelând la metode de predare specifice vârstei lor învață la un moment dat uimitor de repede.

Un exemplu în acest sens ar fi un băiețel de 4 ani a cărui surioară de 6 ani era înscrisă la cursul de șah. La început venea pentru că surioara lui făcea șah și vroia și el, chiar dacă nu avea nici o legătură cu jocul. După ce aranjam împreună piesele de șah le lua și fugea cu ele prin clasă, se ascundea apoi într-un colț să se joace cu ele de-a soldații.
După 6 luni însă a înțeles că piesele dacă nu sunt capturate nu părăsesc tabla de șah, iar la finalul cursului, după 8 luni juca o partidă de șah până la capăt.

Prin urmare, vârsta nu este un impediment pentru a învăța șah.

Părinții sunt cei care își cunosc cel mai bine copiii și dacă doresc îi pot învăța să joace șah de la vârste foarte fragede.

Dacă dorești copilul tău să învețe de mic șah, cea mai simplă metodă este să-l expui jocului. În cazul în care nu pare interesat, lasă timpul să treacă și încearcă din nou. Este o mare diferență între un copil de 4 ani și unul de 4 ani jumate.

Nu ai un joc de șah în casă? Nici o problemă, din ce în ce mai multe parcuri au instalat jocuri de șah de mărimi gigantice, cu piese din plastic enorme (de exemplu în parcul de lângă primăria Otopeni găsiți unul ). Faceți în acest fel cunoștință cu jocul de șah.

Niciodată nu e prea târziu, dar la fel de adevărat este că niciodată nu e nici prea devreme.