Rocada constă în mutarea regelui două pătrățele în direcția turnului, urmată de mișcarea turnului peste rege și așezarea lui lângă el. În șah se folosesc două tipuri de astfel de mișcări: rocada mică, efectuată pe parte regelui, și rocada mare, care se realizează pe partea reginei.
Rocada este permisă doar în următoarele condiții, respectate concomitent:
Regele și turnul nu au realizat alte mutări înainte de mișcarea propriu-zisă a rocadei;
Nu trebuie să existe piese între rege și turn;
Regele nu este în poziție de șah, iar pozițiile pe care se mută ambele piese nu trebuie să fie amenințate cu atac;
Regele și turnul sunt pe aceeași linie.
în competiții, rocada mică este notată cu 0-0, iar cea mare se notează cu 0-0-0. Se întâmplă adesea ca ambii jucătorii să efectueze rocada mică, dar este mai puțin obișnuit ca amândoi jucătorii să facă rocada mare. Când un jucător face rocada mică și celălalt rocada mare, jocul devine extrem de tensionat datorită faptului că pionii fiecărui jucător pot avansa și ataca regele advers fără să lase propriul rege descoperit.
Rocada mică are rolul de a crea, în general, ceva mai multă securitate, pentru că regele este mutat mai aproape de marginea tablei și toți pionii din fața sa sunt apărați. În cazul rocadei mari, regele ajunge mai aproape de centru, iar pionul de pe coloană este obligat să staționeze. Pe de altă parte, rocada mare este mai eficientă din punct de vedere al turnului, care ajunge pe coloana d, unde în general poate fi activ imediat, pe când după rocada mică poate să fie nevoie de încă o mutare pentru a aduce turnul pe un câmp mai ofensiv. O altă diferență dintre cele două mutări este determinată de dificultatea realizării rocadei mari care necesită mutarea reginei și, astfel, se consumă timp prețios.
Rocada are scopul de a poziționa regele într-o zonă ferită a tablei de joc, departe de centrul acesteia, și de a aduce turnul într-o poziție centrală mai activă.
Sursa: Wikipedia